• Adress: Östra Ågatan 25, 753 22 Uppsala
  • Telefon: 018 14 40 30
  • Öppetider: Måndag-Fredag 10-19. Lördag 10-17. Söndag 12-16
[special_heading woss_text_align=”text-center” title=”Ett troll som gillar tyg”]

Året är 1966. Rigmor Enbrand börjar tröttna på sitt arbete som tandsköterska och ser sig om efter en anställning där hon kan få mer utlopp för sin kreativitet. Hon är intresserad av att sy och knåpa.
Rigmor tar anställning i en liten hemslöjdsbutik på sysslomansg 6 i Uppsala som ägs och drivs av Margit Brickman. Bibbi, syster till Margit är utbildad från konstfack och designar och gör linoleum tyger för bland annat heminredning. Under konstfacks tiden får hon smeknamnet ”Trollet” och döper därför sin verksamhet till ”Trolltyg”.

[special_heading woss_text_align=”text-center” title=”Hemslöjdsbutik byter ägare”]

När Margit senare ville avveckla sin rörelse tar Rigmor över butiken tillsammans med maken Anders. Faktum är att Anders har en ännu äldre historia med Trolltyg än jag, säger Rigmor. Redan som elvaåring arbetade han extra som cykelbud för ”Trollet” vars butik då låg på Kyrkogårdsgatan. På sin Crescent blue speed cyklade han bort till sömmerskan i Tunabackar med tyger som skulle bli gardiner, innan han började läsa marknadsföring på IHR några år senare.

Anders och Rigmor piffar upp butiken och sakta men säkert utvecklas sortimentet. Rigmor designar och tillverkar bland annat halsband och kläder. Under en period låter hon sy upp klädkollektioner i Finland, men köper även in varor från andra leverantörer. Under tiden arbetar Anders vidare på annonsbyrå i Stockholm, ännu var Trolltygs inkomster för små för en hel familj att leva på.

En dag stegar en man vid namn Göte Huss in i butiken. Han erbjuder Rigmor att köpa sin nydesignade klädkollektion som lånat namn av en känd upptäcktsresande: Marc O’Polo. Hans klädstil är något helt nytt. Göte har provat att sälja sin kollektion till några andra uppsalabutiker men fått nobben.

Nu står hans hopp till den lilla butiken Trolltyg.
– Jag kände direkt att det här var något nytt och spännande, berättar Rigmor. Slutet av 60-talet hade alla naturmaterial som bomull och linne nästan försvunnit till förmån för den nya polyestern, som ansågs modernt och lättskött, men som ju inte är speciellt behaglig att ha på sig.

[special_heading woss_text_align=”text-center” title=”Nya klädmärken för modern ungdom”]

Rigmor bestämmer sig genast för att köpa Marc O’Polos första kollektion. Nu utökar Trolltyg sin klädavdelning med fler märken, bland annat Mahjong och Gul & Blå, och undan för undan byggs en trogen kundkrets upp. Affärslokalen växer och delas upp i en herr- och en damavdelning.

[special_heading woss_text_align=”text-center” title=”Köksprylar från kontinenten”]

Under tiden har Anders också börjat intressera sig för att driva detaljhandel. Anders bakgrund inom marknadsföring och reklam gör att han är extra uppmärksam på nya tendenser i samhället.

Jag är själv intresserad av matlagning och anade att det fanns en marknad för annorlunda och praktiska köksprylar, såna som fanns nere i Europa men som inte gick att köpa här i Sverige, säger Anders.

Därför började jag att följa med Rigmor på mode resorna till Frankrike och leta leverantörer av användbara köksgrejor. Snart slår ytterligare en Trolltygsbutik upp sina portar på Sysslomansgatan, fylld med silar, formar, glas och kastruller.

[special_heading woss_text_align=”text-center” title=”Nya lokaler på andra sidan vägen”]

I slutet av 70-talet börjar de tre butikerna på Sysslomansg 4 kännas för trånga. Kyrkans hus byggdes och Trolltyg fick erbjudande om att hyra butikslokalerna i bottenvåningen. 1979 går flyttlasset från Sysslomansgatan 6 till Sysslomansgatan 4. Butiken delas upp i två avdelningar, en för kläder och en för prylar, och i kyrkans hus finns butiken fram till 1991 då den nuvarande lokalen i hörnet av Gamla torget och Östra ågatan invigs.

År 2015 tar dottern Malin Enbrand över rodret men väljer att endast driva köks och inredningsdelen, butiksytan halveras men känslan består!

[team_member team_name=”Hellen Madison” team_position=”Owner / Designer / Creative Director” team_img_src=”515″]
[team_member team_name=”Ellen Moonday” team_position=”Owner / Illustrator / Letterer” team_img_src=”515″]
[process process_title=”The Process” process_img_src=”515″ process_description=”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam

 

Quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat

 

Vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Nam liber tempor.

”]